Full moon festival

Hösten har kommit på allvar till Vietnam, även om man inte märker det på temperaturen under dagtid. Kvällarna är däremot sköna ca 25 grader och inte så fuktiga.

Den 5 september firades ”Full moon” festival och den infaller i mitten av hösten. Det är en högtid för barnen, som firas med familje- eller byfestivaler. Man hänger ljuslyktor i träden, bjuder på mat, godsaker och särskilda ”Full moon” kakor. De riktigt fina kakorna har formen av fiskar, allt för att blidka anfadern som tittar ner till sina släktingar för att kolla hur familjen sköter sig. Barnen får pappersstjärnor med levande ljus och mycket godsaker.

Marknadskrafterna gör allt för att införa nya seder och bruk. Senaste påfundet är att få föräldrarna att köpa maskeradkläder till barnen – allt från gulliga prinsessor till änglar, Batman och Satan själv.

IOGT VN bjöd barnen i klasserna och klubbarna på Full moon festival i parken på Socson. Barnen och föräldrarna trängdes och trivdes trots att regnet hängde i luften. Musik- och dansgruppen underhöll medan ledarna anordnade tävlingar.

Eftertänksamt konstaterade jag att det hade varit helt otänkbart i en svensk juniorförening att låta barnen få leka och springa omkring med pappersstjärnor med levande ljus i. Jag hade hjärtat i halsgropen hela tiden och visst tog stjärnorna eld och det brann lite var stans, men inga barn verkade bränna sig. Har vi för hög säkerhetsnivå i Sverige, hämmar vi barnen och bidrar till att tonårsrevolten blir starkare än vad den skulle behöva vara?!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback