Nyår i Hanoi

31 januari
Hej igen!

Här firas Hundens år.
Firandet inleddes med ett 20 minuters brakande fyrverkeri vid Svärdssjön vid 12 slaget på natten mellan lördag och söndag. Militären var ansvarig för fyrverkeriet och med militärisk diseplin sköts fyrverkeriprjäserna upp från två sidor av sjön. Ett tag fick man en känsla av att de två förbanden tävlade mot varandra i stället för att skapa ett slagkraftigt färgspel. Lite regi med musik och rytm skulle ha förhöjt stämningen ytterligare.
Innan fyrverkeriet var jag och Olle, min nya kollega som skall vara på folkhögskolan, hembjudna på middag till ett svenskt par som jobbar för SIDA. Väldigt trevligt.
Söndag och måndag har Olle och jag gått runt i stan och lärt oss hitta, men tyvärr så lär väl stan se helt annorlunda ut när affärerna öppnar på fredag och allt folket kommit ut i gatuvimlet igen.
Överallt finns fotografer som för en ringa peng fotograferar dig tillsammans med en hund (i porslin, eller i tyg). Allt för att fira Hundens år.
I övrigt äter vietnameserna oanade mängder mat. Dels så gör man sina egna färska vårrullar - ett tunnt risbröd som man lägger kött, grönsaker, färska stjärnfrukter etc i, rullar ihop, doppar i olika såser och äter. Gott gott! Dels så äter man en risklibbkaka - i mitten finns kött, lök och peppar , som är omslutet av ett tjockt lager klibbris. Allt sedan inslaget i ett paket gjort av grönsaksblad. Detta kokas sedan i 12 timmar och blir till en obegripligt klibbig kakliknande skapelse. Den ätes kokt tillsammans med lök och pressylta. Den kan också ätas fritterad. Fritterad är kakan god men bara kokt fastnar den i tänderna som ett segt klister.

På tal om äta nu skall jag åka ut till en by söder om Hanoi. Vi är hembjudna till en vietnamesisk kille och hans familj.

Vintern försvann nu är det ca 25 grader varmt och solen skiner från en klar himmel. Nu när det nästan inte varit någon trafik i stan under flera dagar har också smoggen försvunnit. Härligt.

Må så gott!
Marianne

Vintern är här!

Onsdag den 26 januari 2006
Hej igen!
Nu har vi återigen internet på kontoret, så jag kan ge er de senaste nytt.

Helgen på Folkhägskolan Soc.son var mycket trevlig och lärorik. Två gruppdynamiska utbildningar med drygt 60 deltagare kördes parallellt. Jag deltog som observatör i en av grupperna. Oj vad jag lärde mig mycket om hur Vietnameserna ser på ledarskap och jämställdhet mellan könen. Ingen tvekan vem som bestämmer! Den som är man och äldst. När vi skulle försöka få dem att bilda team och klara teambildnings banan så hade de problem. Tjejerna väntade tyst och tåligt tills killarna bestämmt hur uppgiften skulle lösas. När de sedan satte igång med uppgiften kom de ju på att alla var lika viktiga vilket var en stor upplevelse för alla. Kaos utbröt till att börja med, innan någon tjej till slut tog plats och fick med alla.

På lördagkvällen så kom ytterligare ett 60 tal ungdomar och juniorer från kulturklubbarna för att avtacka Johan. Vilket party, underhållning, dans, presenter och tal.

Min största upplevelse var tyvärr vintern, fy vad jag fös. Detta trots att jag tagit med mig mina varmaste kläder och lager på lager, men när det inte går att få varmt någonstans så blir man tillslut helt genomfrusen.

Väl tillbaka till Hanoi igen så insåg jag att det blivit kallare även här. Min lägenhet är dock ganska varm och med tre täcken så blir jag åtminstone varm under natten. På kontoret har jag ett värmeelement vid fötterna så här går det också rätt så bra.

Om nu vädergubbarna har rätt så skall det bli varmare igen i morgon. Hoppas det fär i helgen är det Tet. Det Vietnamesiska nyåret. Det skall jag berätta om en annan gång. Jag skall ta några foton också så ni får en bättre uppfattning om hur allt ter sig.

Innan jag slutar vill jag tacka alla för era trevliga inlägg. Tusen tack varje liten hälsning värmer.

Tills dess
Ha det så bra
Marianne



En helg utan ADSL

Hej igen!
Ville bara meddela att internet kopplingen inte kommer att fungera förrän i början på nästa vecka.

Ser ni att jag har fått svenskt tagentbord! Hoppas det blir lättare för er att läsa mina inlägg då.

I helgen skall jag till folkhögsskolan i Soc son. Där är det ett par kurser med totalt 60 deltagare. Dessutom är det avskedsparty för Johan.

Vi hörs till veckan. Tills dess ha det bra i snöstormen.
Marianne

Johan i vardagsrummer

Johan i vardagsrummer


Trappen upp till lägenheten

Trappen upp till lägenheten


16 The Giao

Hej!
Här är sommarvarmt  24 grader och solsken. När jag vill kyla ner mig tittar jag på bilderna från Umeå i julas.

Adressen här i rubriken är min nya adress i Hanoi. Jag har flyttat in i min lägenhet. 2 rum och kök, skapligt utrustad med en blandning av västerländskt och vietnamesiskt. Här kommer jag att trivas sedan jag fått upp lite textier och utrustat köket med bl.a. microvågsugn.

I kväll skall jag kolla min ADSL uppkoppling från lägenheten. Fungerar den så kommer jag att kunna vara mera aktiv på bloggen. På jobbet hinner jag knappt med att kolla de svenska nyheterna längre.

Det vietnamesiska nyåret närmar sig och samma stress som vi har före jul har brutit ut. Nyårskort skall skickas, presenter skall köpas, bjudningar skall hållas. etc. Nyåret inleds nu till helgen med att Köksguden åker upp och rapporterar hur hushållet har skött sig. Guden åker på en levande fisk, så därför skall vitnameserna nu ha en levande fisk i sitt hem för kanske är det just den fisken som behövs för att guden skall kunna resa iväg. Vad man sedan gör med fisken vet jag inte. Åter upp den?

I kväll skall jag och Johan ut och äta avskedsmiddag med Jakob, som varit volontär här i Vietnam under 1 år. Han åker hem till Sverige, Göteborg och flickvännen i morgon.

Ha det så bra tills vi hörs igen och tack för alla kommentarer och hälsningar.
Marianne

Vinter i Hanoi

Nu ar det sondag, marken har stannat under fotterna och jag har tagit min forsta langa promenad i stan. Sa varmt och skont!

Alla har varnat mig for vintern - 5 grader varmt fuktigt och rakallt bade ute och inne (ja faktiskt kallare inne). Nar jag kom i onsdag var det si sa dar 10 grader och smaregnigt. Da satt alla med ytterkladerna pa inne pa kontoren och i affarerna. Ja tankte jag sa har kommer det nu att vara till mitten av februari. Men tack och lov inte i gar lordag blev det battre och i dag ar det riktigt skont ute. Lagom svensk sommar ca 20-25 grader, solen skiner nog ovanfor smoggen, men nere pa gatuniva ar det standigt disigt. Jag har nu for varm jacka med mig sa jag skall nog ut pa nattmarknaden i gamla stan i kvall och se om jag kan hitta nagon tunnare.

Nu undrar nog manga (med mig) hur jag skall klara av smoggen i stan, man vanjer sig sager folket och det far jag tro. Ansiktsskydd skall jag kopa som jag kan ha nar jag cyklar eller aker motorcykel. Om jag tittar i statistiken sa forstar jag att FN anstallda har sk risktillagg for halsan nar de ar har. Den fororening man far i sig nar man ar ute en dag lar val motsvara 10 - 15 cigaretter, sa det ar tur att jag har slutat roka for sa manga ar sedan.

Jag hoppas du relativt latt kan lasa mina inlagg trots att jag inte har svenskt tagentbord.

Halsningar
Marianne

Jetleg

Dackad ett dygn av jetleg ar jag nu ater pa kontoret. Jag trodde inte att man kunde bli sa nedslagen av att bara flyga at fel hall, men nu vet jag battre. 2-3 dagars anpassning till Vietnamtiden skall det bli hadanefter.

Jag har i alla fall varit ute och tittat pa nagra lagenheter idag och skall fortsatta imorgon. 1 verkade helt OK aven enligt vasterlanska matt om man undantar koksutrustningen. Endast engasolkokplatta, men jag kan ju kopa en micraugn med grill.

Nu skall jag ivag och fa i mig en omelett innan jag faller handlost i sang igen.

Nasta inlagg blir inte forran pa mandag for jag har ingen internett pa hotellet.

Tills dess ma sa gott\
Marianne

Ankomst Hanoi

Hej!
Nu har jag lyckligt anlant till Hanoi. Efter en snabb visit pa hotellet akte jag till kontoret . Jag och Tam (min oversattare och allt i allo) har handlat nya mobler till kontoret. Johan har hjalpt mig att starta upp min dator och webbkamera. Allt fungerar perfekt och kontoret kommer att bli hur bra som helst.
Trott efter resan skall jag nu bara forsoka fa i mig lite mat innan jag stupar i sang. I morgon skall jag borja jakten pa en lagenhet.
God natt.