“Semelkalas” på Svenska ambassaden

I kväll har jag varit på semelkalas hos ambassadörsparet Anna och Anders Lindstedt. Jätte trevligt! Vi var ett 50-tal vuxna och ett antal barn som lät oss väl smaka av årets höjdare. Semlorna, som bakats av personalen på ambassaden skulle mycket väl kunna delta i GPs tävling om godaste semlan. Grädden härnere är lite sötare och mandelmassan var mer riklig än vad åtminstone jag är van med. Men så gott det var, nu är abstinensbesvären borta!

De flesta av gästerna kände varandra sedan tidigare, många jobbade på ambassaden men jag hann träffa och prata med rätt så många intressanta och trevliga svenska i förskingringen. Jag fick veta att det finns en bokklubb som träffas regelbundet 1 gång per månad. Då berättar 5-6 personer om böcker de läst och som det gillat, sedan röstar deltagarna fram de bästa 2 som sedan bokklubben beställer in några exemplar. Kan vara intressant beroende på vilka som är med i klubben och vilka böcker de gillar. Kan vara bra att testa!
Hej då!

HIV/aids-konferens I Phnom Penh

Eftersom ni bara tror att jag roar mig är det väl bäst att jag också berättar lite om jobbet. Vad jag gör i Hanoi tar jag sedan. Just nu vill jag berätta om den konferens som SIDA bjudit in till i Phnom Penh förra veckan.
Syftet med konferensen var att väcka organisationerna och deras samverkanspartners så att hiv/aids information och annan prevention vävs in i arbetet där det går.
Vi var ett hundratal deltagare från hela regionen samt från SIDA och huvudorganisationerna i Sverige (Diakonia, RFSU, Forum Syd m.fl.) Något många svenska kanske. Innehållsmässigt gav den mig väl inte så mycket men det var bra att få träffa alla lokalt arbetande eldsjälar. Vi var också ute på fältbesök och fick se hur organisationer och privat personer med mycket små medel kunde göra undervärk. Bara att ta efter! Skall vi fortsätta med projekt här så skall hiv/aids prevention vara med! Klart besked från SIDA.

I Kambodja var det drygt 30 grader varmt! Puh, jag vet vad jag har att vänta. Min kollega Johan bor nu i Phnom Penh så jag passade på att stanna hos honom under fredag och lördag. På lördagen var vi dels på det beryktade tortyr stället S21 - där Pol Pot och Röda Khmererna torterade och höll de egna landsmännen fångna – dels historiska museet. Resten får jag ta en annan gång. Ankor Wat t.ex.!

Nu är det bara att kavla upp ärmarna och försöka få med hiv/aids i vårt arbete.

Massage

I går lördag bestämde jag mig gör att testa massage. Jag hade fått rekommendationer av
Agneta en svenska som jobbar för SIDA. Med friskt mod tog jag mig upp till andra våningen via ett mopedgarage. Fick välja ur en meny med allt från hel kroppsmassage till bara handmassage. Priset var överkomligt för alla behandlingar, så tiden fick avgöra. Vis av förra lördagens 6 timmars behandling så valde jag en 1-timmes behandling för 47,50. Behandlingen innehöll nacke, skuldror, huvud, fötter och ben.

Jag fördes in i ett rum med 6 behandlingsstolar, men jag var enda kunden. Efter att fötterna placerats i ett skönt fotbad, så startade knådningen av nacke, rygg och huvud. Jag fick sitta framåtlutad på en pall medan massören gjorde det bästa för att hitta alla akupressurpunkter som hon bestämt och hårt tryckte på. Sedan satte hon knäna mot min rygg fällde mig baklänges och knådade min rygg med sina knän. Därefter böjde och slet hon i mig som den värsta homeopat. Puh, skönt tveksamt! Hon övergick sedan till huvudet och ansiktet. Det var skönt och mjukt.

En ny massör kom in och tog sig an fötterna. Vet ni hur många akupressurpunkter som finns under fotsulorna och hur många man kan ha ont i? Hemma i Göteborg har vi en platta med piggar, som man ställer sig på för att träffa akupressurpunkterna och massera dem. Fördelen med plattan är att man kan stiga av när det gör för ont. Men denna massör kunde man inte bli av med - hon tryckte och tryckte även om jag kved. När hon väl slutat knåda smörjde hon in fötter och ben med god varm olja.

Jag gick därifrån med en behaglig värme i kroppen och med förvissningen om att jag nog kommer att gå dit om ett par veckor igen. Det var gott ont!

På Le Ngoc Han Street

På Le Ngoc Han Street


Profilbild

Profilbild


Före klippningen

Före klippningen


Idolbilder

Idolbilder


Efter starka påtryckningar från er, så publicerar jag här några idolbilder. Det har inte varit lätt att ta bilder på sig själv och dessutom så att håret syns. Det är inte så mycket kvar framifrån och dessutom så är det i tre färger blont. Det gör att håret helt försvinner om jag tar fotot i en ljus miljö. Därför har jag försökt mot dörrar, jag har legat ner och tagit mot sängöverkastet, jag har varit på toaletten ja jag vet inte allt vad jag försökt. Tack och lov så fick jag också i uppdrag av Institutet hemma i Sverige att ta ett foto till hemsidan. Därför gick jag idag på morgonen till Le Ngoc Han och kontoret. Blev nog den bästa bilden trots alla mina försök. För att få perspektiv på frisörens arbete så visar jag också en bild tagen veckan innan förändringen.

PS Alla säger att min nya frisyr är snygg och särskilt färgen. Jag håller nog med när det gäller färgen men för övrigt är håret för kort åtminstone framtill, men det växer ju ut.

Styling

Lördag den 10 februari

Hej nu har jag gjort det igen. Utan skyddsnät ”stylat” mig.

Jag gick in på en av de internationellt mest kända hårfrisörerna i stan franska Toni and Guy. Eter 6 timmars behandling av en typisk fransman steg jag ut på stan - helt oigenkännlig, inte blond och mycket korthårig.

Först hårinpackning, sedan rotfärgning, åtföljd av färgning i tre olika nyanser mellanblond (totalt hade jag 120 foliopaket runt huvudet - två av färgerna måste åtskiljas från basfärgen). Slutligen blev det klippning och föning. Under folioinpackningen blev jag serverad lunch!!

Roligt, spännande och om några dagar kommer jag nog att känna igen min spegelbild.

Handla, handla och mera handla

Onsdag den 8 februari

Hej igen
Nu har jag börjat inreda min lägenhet. Kul må ni tro, men oj vad jag har sprungit i affärer. Under de dagar som vi hade stängt kontoret för Tet gick jag i genomsnitt 18000 steg per dag dvs över 1 mil. Hanoi är en storstad och trots att olika varor säljes på olika gator så blir det en del promenerande.

I kväll har jag fått mitt matbord och 6 stolar. Efter mycket funderande köpte jag i vietnamesisk stil dvs hopvikbart typ utemöbler men med hela skivor. Jag skall lägga ut ett foto så snart som jag har kameran hemma i lägenheten. Sedan har jag köpt en liten hemmabio anläggning med 5 högtalare. Underbart nu kan jag lyssna på mina skivor med bra ljud.

I går kväll när jag var ute för att kolla en ny mobiltelefon (min gamla slutade att fungera igår) så passade jag på att köpa lite videofilmer som Sofia beställt. Jag köpte 4 Harry Potter filmer och 3 Lord of the Rings (kostar 8,50 st). Bekymret är bara att 2 av Harry Potter filmerna har vietnamesiskt tal och jag lyckas inte få bort det. Det är ju barnfilmer så därför har man lagt till talad översättning. I övriga fall behåller man talet men lägger till olika textband. Jag får väl ut och se om jag kan hitta fler Harry Potter filmer utan talad översättning. Annars är det kanske ett sätt för mig att lära mig vietnamesiska!

I kväll skall jag lära mig min nya mobiltelefon. Om ni undrar hur jag gör när jag handlar, så springer jag runt kollar olika fabrikat, typer och priser, sedan går jag hem och kollar på nätet vilket av fabrikaten och märkena som är bra, om det finns svensk instruktionsbok att ladda ner och om priset är hyfsat. När det gäller teknikprylar så är ju varorna otroligt billiga i Sverige, men jag vill betala mer än hemma för då får jag pruta.

Ha det så bra
Hälsningar
Marianne
PS Tack för alla inlägg!!

Kvinna eldar gåvor till anfäderna

Kvinna eldar gåvor till anfäderna


Nyårsträd jämförbar med vår julgran

Nyårsträd jämförbar med vår julgran


Mera nyår

1 februari 2006

Hej igen!
Här kommer en liten beskrivning över hur och varför vietnameserna firar sitt nyår. Så som jag har fått det berättat för mig av flera olika källor.

7 dagar före den dag då nyåret inträffar beger sig hushållsguden upp till skyn för att rapportera för anfäderna hur hushållet har skött sig under det gångna året. Hushållsguden åker på en levande fisk, så därför köper många familjer en fisk som man har i en vattenskål för att gudens skall kunna använda om den behöver det. Om inte guden använder fisken så skall den släppas fri i ett vattendrag. (En del säger att man nog äter upp fisken)

Under nyåret kommer sedan alla gamla anförvanter ner till jorden för att hälsa på. De åker sedan upp igen någon gång under de kommande 4 dagarna. Med anfäderna skickar familjerna rikedomar som anfäderna kan använda där uppe i skyn. Vietnameserna köper därför vackert utsmyckade pappersark, dekorationer, spiror etc. i guld och rött. Dessutom köper man papperspengar i en särskild valuta som bara fungerar i skyn. Allt detta eldar man sedan upp utanför hemmet till anfädernas fromma.

De buddistiskt troende går också till pagoderna för att bedja och offra till anfäderna.

Hoppas att ni nu fått en liten aning om de religiösa traditioner, som kopplats till nyåret enligt Lunar kalendern.

Hälsningar
Marianne