Mera nyår

1 februari 2006

Hej igen!
Här kommer en liten beskrivning över hur och varför vietnameserna firar sitt nyår. Så som jag har fått det berättat för mig av flera olika källor.

7 dagar före den dag då nyåret inträffar beger sig hushållsguden upp till skyn för att rapportera för anfäderna hur hushållet har skött sig under det gångna året. Hushållsguden åker på en levande fisk, så därför köper många familjer en fisk som man har i en vattenskål för att gudens skall kunna använda om den behöver det. Om inte guden använder fisken så skall den släppas fri i ett vattendrag. (En del säger att man nog äter upp fisken)

Under nyåret kommer sedan alla gamla anförvanter ner till jorden för att hälsa på. De åker sedan upp igen någon gång under de kommande 4 dagarna. Med anfäderna skickar familjerna rikedomar som anfäderna kan använda där uppe i skyn. Vietnameserna köper därför vackert utsmyckade pappersark, dekorationer, spiror etc. i guld och rött. Dessutom köper man papperspengar i en särskild valuta som bara fungerar i skyn. Allt detta eldar man sedan upp utanför hemmet till anfädernas fromma.

De buddistiskt troende går också till pagoderna för att bedja och offra till anfäderna.

Hoppas att ni nu fått en liten aning om de religiösa traditioner, som kopplats till nyåret enligt Lunar kalendern.

Hälsningar
Marianne

Kommentarer
Postat av: Eva Nilsson

Hej!

Roligt att läsa hur du har det i Hanoi. Efter en längre tids dimma har vi nu haft solsken i två dagar. Kallt, men vackert eftersom vi har mycket snö kvar. Lycka nu till med ditt arbete och vi ser fram emot fler rapporter.
Hälsningar Eva

2006-02-04 @ 10:57:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback