CatBa city

CatBa city


HalongBay

HalongBay


Oförglömlig midsommar i HalongBay och CatBa

När jag hörde allt tjat om midsommar på Göteborgs lokalradio, bestämde jag mig för att ta ledigt och åka iväg någonstans, bort från bilavgaserna och värmen i stan ut till havet och skärgården. Alla var pigga på det ? Olle, Rita och Oskar!

På midsommarafton kl. 7.45 bar det av med buss ut till kusten och efter en kort stopp i en affär, som tillhör Handikappsbyn (handikappade barn och ungdomar har en skola och ett företag där som tillverkar olika hantverk av hög kvalitet) skymtade vi vattnet och de underbara klippformationerna. Oj vilken känsla!

Efter lunch bordade vi vår djonk och gav oss av ut i arkipelagen. Makalöst vackert, ren luft och en svalkande vind! Oj vad otroligt skönt. Här skulle njutas och inte blev dagen sämre av att våra nyvunna franska vänner tjatade sig till ett bad i det klara vattnet. En känsla så skön att den inge går att beskriva ? ungdomarna hoppade från båttaket, medan jag använde stegen ner i vattnet. Vattnet var ljummet och mycket salt, även om man ville så var det svårt att hålla sig under vattenytan.

Sedan fortsatte turen med besök i de av UNESCO världsarvsförklarade grottorna innan vi slutligen vid 17.30 tiden nådde vårt mål ? ön Cat Ba och dess centralort Cat Ba. Ett litet fiskeläger som öppnats upp för turister. Hit hade inte många västerlänningar sökt sig utan det var mest vietnameser.

Efter inkvartering på ett skapligt bra hotell och dito middag gav vi oss ut för att upptäcka stan´. Vi strosade längst kajerna och dess strandpromenad, utan problem kunde vi korsa gatorna för det fanns nästan inga motorcyklar och väldigt få bilar. Det var en marknad i stan´ över helgen och en kinesisk operaföreställning framfördes på en utomhusscen vid kajen.

Efter en natts sömn startade vi kl 8.30 vår färd mot regnskogen. Här skulle vandras i orörd natur och uppleva fågelkvitter. Så mycket orörd natur var det inte. Stigarna var väl preparerade och stegar var fastborrade i bergssluttningen ? för det gick bitvis rakt upp. Fågelkvitter blev det när åskan och regnet kom, innan dess var det mest cikadorna som lät. Varmt var det! Det fullkomligt rann om oss, så när regnet kom gjorde det ingen skillnad. När vi nådde toppen var det mödan värt. Vilken utsikt, vilken upplevelse!

Väl tillbaka ner igen och med mat i magen och en kort siesta gick vi ner till stranden. Där vi tillbringade eftermiddagen med bad och nypressad mango alt melonjuice.

Efter ytterligare en natts sömn bar det av tillbaka till Hanoi igen. Åskväder och bad under djonkfärden och besök i en ?kakfabriksförsäljning? under bussfärden avslutade en annorlunda midsommarhelg för fyra svenskar i förskingringen.

Sovande cyklotrampare

Sovande cyklotrampare


Sovande risförsäljerskor

Sovande risförsäljerskor


Varmt, varmare, åskväder

Nu har jag sällskap. Oskar(vårat mellanbarn)kom hit för 2 veckor sedan. Han stannar tills i mitten av augusti. Det är jättekul att ha någon att vara ute och gå med på kvällarna, för det är endast då som det i allmänhet går att vara ute.

Efter en dag med långt över 40 grader varmt kom det ett kraftigt åskväder i natt. Så i morse var det skapligt. Vi passade då på tillfället och gick ner till swimmingpoolen på Army hotell. Trots solskyddsfaktor 15 och solstolarna under soltält så liknar vi kräftor, men det var underbart att få svalka sig. Först svalkade man sig när man hoppade ner i vattnet, sedan svalkade man sig när man steg upp igen, konstigt men sannt, man fick en konstig, behaglig frossa när man kom upp ur vattnet.

Jag lovade er några bilder på siesta sovande vietnameser och här får ni ett smakprov.

Ha det så bra
Marianne