Vattenskadat kontor

Nu har det börjat regna så sommaren närmar sig. Egentligen ganska skönt för då blir det lite svalare.

Men vi har också fått problem. Det hus dit vi i vintras flyttade kontoret har en takterass ovanför mitt kontor och det
regnar in. Inte bara lite utan det rinner nerför väggarna. Ingenting fungerar ingen telefon och ingen internet. Så igår fredag satt jag hemma och jobbade fram till kl 15.00 när jag gick dit för att ta in ev post.

Allt i mitt rum dröp av fukt. Fotografier som jag hade på skrivbordet fick jag slita isär. Bankpapperen hängde jag upp på tork på toaletten. En pärm med viktiga papper tog jag med hem. Resten lämnade jag åt sitt öde.
Vad som händer med alla böcker i bokhyllan, vårt så kallade bibliotek, vågar jag inte tänka på!

Det är roligt nästan jämnt.

Bastu och grekisk afton

Igår regnade det och var över 30 grader varmt, så det var som att vara i en bastu hela tiden. Under eftermiddagen kom solen och regnet torkade upp tack och lov. Kvällarna är ännu så länge underbara med ca 26 graders värme och svag bris. Skönt att sitta på uterestaurang och äta middag!

Det var ju lördag så jag kunde väl ha stannat inne om det inte varit för att jag var tvungen att gå ner till den resebyrå som jag bokat hotell i HoiAn igenom och betala. Sofia och hennes pojkvän och hans mamma kommer hit på fredag och vi skall åka ner till HoiAn bl a för att sy upp kläder!

Datorskärmen ja den fungerar nu igen. Jag lyckades visst få ut myrorna med tillbehör. Så nu är allt frid och fröjd igen. Fönstren håller jag stängda och luftkonditioneringen är på högsta fart.

Nu snart skall jag gå på Grekiska ambasades buffé på Cafe del Artists., med sovilaki, tsatsiki och grekisk sallad. Låter det inte gått. De firar att de har inflyttning i sin nya ambasad med grekisk afton på biografföreningen. Efter buffén skall jag se filmen Zorba.

Sommarvärme i Hanoi

Nu har äntligen sommaren kommit till Hanoi. Det har varit segt i år. Kalla vindar från Kina har dröjt sig kvar.

I lördags kom så värmen, i söndags kom flygmyrorna. Tusen och åter tusen flygmyror eller myggor hade tagit sig in i lägenheten genom det öppna fönstret i köket. Tack och lov så dör de så fort man släcker ljuset. Så då är det bara att ta fram sopen och sopa upp liken. Så efter att ha krupit på knäna i en halvtimme var jag säker på att jag fått upp alla. Kropparna ja, men på morgonen ligger det vingar överallt - 2 vingar till varje flygfä. Phu, blanka långa saker och nästan omöjliga att få upp. Fram med sop och trasa, men innan jag gick till jobbet var lägenheten relativt ren. På måndagkväll blev det likadant. Vi begrep först inte hur de kom in, men så såg Sven hålet i väggen bakom luftkonditioneringen! Men i kväll har vi överlistat flygfäna, vi tände inte lamporna under den kritiska tiden från kl 17.00 till kl 19.00 ungefär, utan vi trevade oss fram i mörkret tills vi gick ut och åt. Min sekreterare säger att insekterna kan hålla på och svärma i några veckor. Jättekul!!!

Som om inte flygfän vore nog! Med värmen har också myrorna vaknat till liv. Så till den milda grad att de tagit sig in på kontoret och byggt bo i min platta dataskärm. Jag upptäckte i morse att det var något konstigt, det kröp fullt av myror på skrivbordet. Jag försökte döda så många som möjligt, men de som var kvar gav sig på mina fötter och ben. Fy vilka konstiga bett jag har, men de läker väl. Värre är det med min dataskärm. Den la av i eftermiddags och går inte att få liv i igen.

Undrar vad som händer i morgon, mer än att Sven åker hem till Göteborg igen.


Otroligt knäppa bilförare

Jag trodde jag sett allt när det gäller knäppa bilförare, men inte då! I kväll när jag gick hem från jobbet så ser jag plötsligt en bil köra upp emot körriktningen, han möter då ett hundratals motorcyklar och några bilar. Varje funtad person skulle stanna och försöka backa ut, men inte denne man. Han fortsatte rakt fram för att sedan köra rakt över 2 filer och upp på trotoaren där jag stod. Alla bromsade och några skrek några väl valda svordomar, tror jag av ansiktsuttrycken att dömma.

 

När han väl lyckats ta sig upp på trotoaren så fortsatte han att köra längs den i ca 50 meter, men trotoaren blev bara högre och högre, så till slut stannade han, tog telefonen och ringde. Efter hjäp förmodligen. Han behövde ju någon som kom med några slaner så att han kunde ta sig ner från trotoaren med en skapligt hel bil. Han skulle också behöva några körlektioner!

 

Synd jag inte hade kameran med mig. Det hade blivit en pang bild.


Typisk vietnamesisk försäljerska

Typisk vietnamesisk f?rs?ljerska

Trottoarrestaurang med kokdel och diskdel!

Trottoarrestaurang med kokdel och diskdel!

Vår och släktingar i Hanoi - två goda ting på samma gång

Efter att ha varit i Laos i 10 dagar med värme och bad gruvade jag mig för att komma tillbaka till regnet och dimman i Hanoi.

Men det var bättre än väntat! Kläderna i garderoben hade inte möglat även om de nytvättade kläderna, som maiden hängt in under tiden jag varit borta luktade pyton och var halvfuktiga. Men efter att ha torkat dem på elementet var det bara handdukarna som jag skickade tillbaka för omtvätt. Men sängen var äckligt blöööt, första natten sov både Sven och jag dåligt, men sedan körde Sven både golvfläkten och takfläkten hela påföljande dag samt att jag körde värmeelementen och fick det varmt och tort i rummet.

 

Korgarna i badrummet kröp däremot nästa ut av sig själva, så det var bara att plocka ur allt slänga bommul och annat som tagit åt sig mögellukten samt tvätta och skura resten.


Dagen efter kom min svåger och svägerska samt deras barnbarn hit - Siw, Sture och Linnéa. Jag mötte dem på flygplatsen och tog dem in till Hanoi. Plötsligt var det liv och rörelse igen - lägenheten full av folk. Ansjovis och kaviar leverans från Sverige, så nu kan det bli en riktig Påsk med Janssons frestelse och allt. Va roligt det är att uppleva alla nyhetens behag igen genom andras ögon. Helt plötsligt blir allt som nu är invant och gammalt, nytt igen. Siw som är en hängiven amatörfotograf är det livsfarligt att vara ute och gå med. Hon kan stanna av mitt på gatan för att fotografera en motorcykel som är överfylld med prylar. Hittills har allt gått bra, de är duktiga på att väja undan vietnameserna! Nu är det tyst och lungt igen, för alla inkl Sven har åkt mer till Hue och HoAin under några dagar.


I går så kom också våren - underbart. I dag var det 33 grader och i kväll kl 21.00 var det fortfarande 29 grader. Oj så skönt att se solen igen. Den har vi inte sett under de senaste 4 veckorna. I kväll har jag fönstren öppna så jag har korsdrag. Nu luktar det friskt igen, så friskt det nu kan lukta i Hanoi. Hela stan känns annorlunda och folket lyfter blicken och ler igen. Jag tog mig en prommenad runt sjön när jag var klar hos hårfrissan. 6 timmars behandling igen men det är skönt att vara korthårig nu när det har blivit varmt, inget långt hår som klibbar i nacken.