70 kg Bagage!

Ja trots att jag hade skickat 56 kg med Thai Cargo, som sk. medföljade bagage så infann jag med på flygplatsen med 70 kg! Dessutom fick jag några exta kilo med mig av Tra som julklappar till både mig och Olle!

När jag skulle checka in lämnade jag mitt "tilltänkta" handbagage hos mina vänner så att flygplatspersonalen inte skulle se alla mina ryggsäckar och påsar. Tjejen i incheckningen tittade på mig skarpt och sa 46 KILO, du får bara ha 20! Nej 30, sa jag, för jag har silver kort! Ok, Ok men 46 det kan jag inte acceptera, fick jag till svar. Jo snälla, sa jag, Jag är ju så lätt väger så lite - då borde jag kunna ta mera med mig, sa jag och pekade på mannen som just var klar i disken utmed. Går inte, sa tjejen och log, du måste betala övervikt. OK, sa ja, 10 kilo då! Sagt och gjort. Jag betalade 274 USD för 10 kilo. 6 fick jag så gratis.

Men sedan kom jag till säkerhetskontrollen och skulle in i gaten. Där stod en liten kille och vinkade. Jag måste nog väga ditt bagage, sa han, det verkar tungt. Oh nej, sa jag, det behöver du väl ändå inte. Jo, sa han med bestämd röst. 24 KILO utropade han. Du får ha 7!! Oj, oj snälla, sa jag. Jag har fått allt i denna kasse av vännerna därute - 10 kilo. Vad skall jag göra, jag måste ta det med mig. Går inte, sa han, jag måste göra mitt jobb, du får checka in. Oh nej går inte, sa jag, Jag har redan skickat 46 kilo. Han såg uppgivet på mig och suckade och sa - Lämna ryggsäcken här hos mig och gå ut och checka in bagen med presenterna. Det var bara att lyda. När jag kom ut till incheckningen igen sa tjejen: Nej inte mer, du har redan skickat 46 kg. Ja men snälla, sa jag, Jag fick inte ta den här som handbagage så vad skall jag göra. Jag har fått allt av mina vänner därborta! Jag får kalla på chefen, sa tjejen. Chefen kom! Han tittade skarpt på mig. Jag sa så vänligt som möjligt och slog ut med händerna "Vad skall jag göra har fått allt detta av vännerna där borta. Om jag inte får ta det så måste jag lämna det här. Det är inte så mycket värt att jag kan betala!" Förfärad tittade han på mig och frågade Är du medlem i Thai bonus? Ja visst silvermedlem, svarade jag och visade kortet. Då blundade han och viskade Skicka det som express! och så gick han. Phu, jag var igenom, med 70 kg och behövde bara betala för 10.

Jag visste att det värsta som de vet är om man lämnar bagage för det skapar så mycket pappersjobb för personalen på flygplatsen! Ett tipps!

Uppbrottet från Vietnam

Sista veckan i Hanoi var fantastisk på många sätt; allt skulle ordnas, alla vänner ville träffa mig (fika, äta lunch eller ordna avskedsmöten), alla partners skulle jag besöka, alla gåvor som jag skulle köpa, alla besök som jag skulle göra, luciaparty på svenska ambasaden (kvällen innan jag skulle åka) men värst var allt som måste ordnas på kontoret. Boksluten för de olika projekten skulle vara klara, jag måste skriva under dem. 2 timmar innan taxin skulle hämta mig fick jag äntligen bokföringen att stämma. Hurra, men riktigt rätt blev det inte så jag fick fixa till det lite under julhelgen.

Tuan ville bjuda mig på lunch sista dagen, men det fick bli en smörgås på kontoret i stället. Han ordnade det hela så mysigt med både ?duk? och ljus. Kul och gott!


image88

Jag ville också säga ett ordentligt farväl till Vinh och ge henne så mycket tid som möjligt så varje kväll under hela veckan besökte jag henne. Jag bar också över 2 stora kassar med kläder och prylar samt julklapper till henne, systern och mamman. Jag fick också en stor avskedspresent ? 1 kg grönt te!


Man har en tradition att vänner och bekanta skall vinka av ute på flygplatsen för att se till att vi västerlänningar ?verkligen lämnar landet?. Tam beklagade att hon inte kunde följa med ut pga att hon ammar den lilla Vih. När jag åkte förbi Vinh vinkade hon allt vad hon kunde och skrek "Come soon back"! Tuan åkte med mig ut till flygplatsen och därute möttes jag av mina vänner Than, hans fru och barn, Tra och hennes bror samt Hang. Jättekul och Jag behövde allt stöd jag kunde få för jag var nervös för incheckningen och bagaget. Men det hade kanske varit bättre med mindre tunga presenter (ytterligare + 3 kg). Hur det gick får du veta i nästa brev.