Regn, regn, regnvatten överallt!

Nu verkar sommaren vara över, hösten och regnet är här. I dag är det Full moon festival eller Mid autumn festival. Det är en fest till barnens ära, där de får godis och pappersstjärnor med levande ljus i. Nu har tyvärr också marknadskrafterna gjort sitt och barnen förväntas få inte bara de traditionella gåvorna utan också maskeradkläder med allt från ljuvliga prinsessor till djävulen själv. Tyvärr så regnar det i kväll också så firandet får ske inomhus,

Fortsätter det så här i natt så kommer jag att bli våt om fötterna om jag behöver upp under natten. Om jag nu överhuvud taget kan sova i sängen. Det regnar nämligen in genom väggen vid sänggaveln samt genom golvet i klädskåpet.  I kväll kom dock maiden med en luftavfuktningsapparat och satte in i sovrummet så jag får väl se om det hjälper. Jag har försökt förstå beskrivningen, får ta lite här och lite där. Jag kan välja mellan spanska, italienska, tyska och holländska.

Jag ser fram emot att åka till Laos på fredag och bo på hotell och sova i en riktig säng.

Macao och dagens Kina

Vi har haft Youth Forum i Bangkok. Där träffade jag 30 underbara ungdomsledare från 9 länder i regionen. Så mycket nytt jag fick lära mig.

Visste du att Macao, som är en liten del av Kina, har 520 000 invånare och att de lever gott på sina berömda kasinon och på turism. Dagens Kina är långt ifrån de kommunistiska och socialistiska idealen.

Man har däremot lyckats med att skapa en obalans mellan pojkar och flickor (i vissa distrikt 169 pojkar på 100 flickor) som bla leder till att pojkar måste lära sig laga mat och diska. Visades som ett avskräckande exempel i Asia News förra veckan. Hemska tanke. Ur jämställdhets perspektivet kan det kanske vara bra men ur alla andra perspektiv kan det nog klassas som en katastrof. Med vem skall dessa ofta bortskämda 1 barns pojkar gifta sig? Tjejer från Vietnam och Korea?

Prisstabiliseringspolitik

Jag lovade för ett tag sedan att beskriva den prisstabiliseringspolitik som den socialistiska regeringen i Vietnam för. Jo den går ut på att föra över pengar från statsbudgeten till den blomstrande privata sektorn.

I våras så gav regeringen oljebolagen rätt att bestämma försäljningspriserna på olja och bensin. De lovade dyrt oh heligt att vara hederliga och inte höja priserna. Det gick några veckor och sedan höjde de bensinpriset, sedan har de höjt priserna både på eldningsolja och bensinen igen minst 1 gång. Nu började folket klaga! Då beslutade regeringen att sänka skatten på olja och bensin. Folket blev glada och stadskassan förlorade stora nödvändiga summor och oljebolagen fyllde på sina redan överfulla kassakistor!!!!

Omvänd Robin Hood politik!!!

I övrigt så har värmen kommit tillbaka!

Bron

image76

Bron över floden Kwai

Som om det inte räckte med Tigrarnas Tempel! På vägen stannade jag också vid floden Kwai - jag gick över bron och åkte tåg på en del av sträckan.

För er  som inte vet så var det japanerna under Andra Världskriget som fick för sig att det skulle byggas en järnväg mellan Thailand och Burma (Myanmar idag). Man använde sig av både krigsfångar och vanliga civila. Järnvägen kallas dödens väg. Ca 15 000 fångar och ca 100 000 civila dog av sjukdom, svält coh hårt arbete.

Idag så är ca 10 mil av järnvägen intill gränsen borttagen så man kan inte åka från Bangkok till Rangoon - tyvärr.

Floden är ändå mest känd för filmen Bron över floden Kwai - men det var inte bron i filmen som jag gick över. Den låg på den sträcka som nu är uppriven. Filmen är väl dessutom mest känd för sitt fantastiska musikaliska ledmotiv!

Ingen liten vanlig katt att klia på magen!

image75

Tigerhanne i full storlek

image74

En tiger i knäet!

image73

I tigrarnas boning

Det är en väldigt häftig känsla att ha en levande tigerhannes huvud i sitt knä! Det kan jag lova. Kolla in bilderna så förstår du!

Jag besökte i helgen Tigrarnas tempel utanför Bangkok. Det är ett vanligt buddistiskt tempel,som har specialiserat sig på att föda upp tigrar. Nu har man en 5 månaders tiger unge samt 6 fullvuxna tigrar både hanar och honor. Ungen fick syn på min handväska, som hängde och dinglade över armen. Kul tyckte han och högg tag i den. Personalen fick gripa in. Sedan slussades vi till de vuxna tigrarna! Mot en liten avgift på motsvarande 200 kronor blev jag fotograferad med en tigerhannes huvud i mitt knä. Så stort, så tungt men så mjuk och len päls den hade.

Får ni chansen så ta den!!!