Utbildning av ungdomar i Laos

Nu har jag varit på 3 dagars utbildning för ungdomar i Vientiane Laos huvudstad. Det var en fantastisk upplevelse på många sätt. Ingenting, absolut ingenting blev som jag planerat.

Temat för utbildningen var Gender, Alkohol och HIV/aids. Jag skulle ansvara för alkoholdelen. Jag hade förberett mig med bildspel både med min presentation och med exempel på alkoholreklam, som video snuttar och som foton. Jag hade samlat bra länkar till våra drakar till bryggerier.

Jag trodde vi skulle hålla till i en skola, så att vi både skulle kunna mörklägga, ha flera grupprum och i bästa fall ha tillgång till internet. I stället hamnade jag ute på en lägergård som PADETC (vår samarbetsorganisation) hyr. Lokalen där vi skulle hålla till hade golv och tak men inga väggar. Dessutom visade det sig att deltagarna var 56 ungdomar från 12 till 18 år samt 6 vuxna. 33 ungdomar var under 15 år.

Tur att jag har varit juniorledare i hela mitt liv. Det var att ta fram gamla kunskaper och köra på. Ja men inte på rutin för de kulturella skillnaderna är enorma och därför var det kanske både tur och otur att jag behövde köra allt genom tolk. Jag hoppas och tror att det gick riktigt bra, fast att rubba alkoholtraditionerna i detta land är inte lätt.

Som bakgrund behöver ni kanske veta att vi har ett alkohol och drogförebyggande projekt tillsammans med PADETC. De jobbar i 14 skolor med elever från 12 till 15 år eller från 15 till 18 år. Varje skola har mellan 1200 och 1500 elever. I varje skola har vi 32 st ungdomar som är utsedda att bli kontaktpersoner och som i sin tur skall utbilda övriga elever. (Peer education). Till den här utbildning hade varje skola utsett 4 av dessa 32 ungdomar. Dessa 4 ungdomar skall nu under de kommande 4 veckorna (under sommarlovet) utbilda sina 28 kompisar. Tillsammans skall de sedan lägga upp en plan för hur de skall föra ut budskapet till övriga elever i skolorna.

Fredagsnöje i ett varmt Hanoi

Nu vet jag
vem jag är och vad jag gjort! Med hjälp av Googles så fick jag på mitt namn 144 träffar, av vilka jag kunde öppna 53. Vilken spännande läsning. En snabb glimt i vad jag har gjort under de senaste 30 åren. En del hade jag dessutom glömt.

Jag såg att jag är anmäld till kongressen i Uppsala i sommar. Bra att veta!

Mest verkar jag ha skrivit tjänsteutlåtanden om bidrag till organisationer för HIV/aids insatser! Föredrag har jag
hållit; allt från välkomstanförande vid Forum för Afrikaner i Göteborg, till Barnkonventionen vid Demokratiforum i Göteborg. Jag har skrivit artiklar/notiser för Internationella Institutet av IOGT-NTO rörelsen och för Göteborgs stad. Jag har deltagit i en rad konferenser både i Sverige, Slovakien, Laos, Vietnam och inom WHO projektet bl.a i Belfast. Jag har varit ansvarig för några EU projekt i Göteborg bl.a ett kontroversiellt ett om Stöd till invandrar kvinnor inblandade i prostitution.

Jag har representerat JUNIS, EGTYF, Internationella Institutet, Internationella IOGT, Göteborgs distrikt, UNICEF och naturligtvis Göteborgs Stadskansli. Jag hittade mitt namn både på webbsidor från Moldavien, Nordirland, Danmark och Italien.

Dessutom har jag varit redaktör för nyhetsbrevet för folkhälsoarbete i Göteborg och varit med i ett par utredningar i ett fall som ledamot i styrgruppen och i två.fall som intervjuobjekt.

Bara så ni vet! Vill ni veta vad ni gjort skriv in ert namn så för ni veta!


Jag passade också på att kolla resten av familjen. Sven hade 19 träffar. De flesta var från Lerums tidning och olika konsumentärenden. Dessutom var det lite släktforskning och ett foto från Masthugget. Henrik hade 15 träffar. Uppgifter om lärarjobbet, länk till Myspace och så är han webbredaktör för en syntpopgrupps hemsida. Oskar hade 10 träffar. De flesta från Myspace och hans kompis. Webbtidningen Tidskrift.nu och dET aNALOGA gALLERIET.
Sedan såg jag att han är skådespelare i en kortfilm Hatagbg.
Det hade jag ingen aning om. Sofia slutligen hade 16 träffar. Från UNF, Active och olika bloggar.
Sedan är vi alla med i vår egen The Home of Hallbert!

Tank vad nätet kan ge en. Nu vet jag mer om vad mina nära och kära har för sig!