Nyår i Hanoi

31 januari
Hej igen!

Här firas Hundens år.
Firandet inleddes med ett 20 minuters brakande fyrverkeri vid Svärdssjön vid 12 slaget på natten mellan lördag och söndag. Militären var ansvarig för fyrverkeriet och med militärisk diseplin sköts fyrverkeriprjäserna upp från två sidor av sjön. Ett tag fick man en känsla av att de två förbanden tävlade mot varandra i stället för att skapa ett slagkraftigt färgspel. Lite regi med musik och rytm skulle ha förhöjt stämningen ytterligare.
Innan fyrverkeriet var jag och Olle, min nya kollega som skall vara på folkhögskolan, hembjudna på middag till ett svenskt par som jobbar för SIDA. Väldigt trevligt.
Söndag och måndag har Olle och jag gått runt i stan och lärt oss hitta, men tyvärr så lär väl stan se helt annorlunda ut när affärerna öppnar på fredag och allt folket kommit ut i gatuvimlet igen.
Överallt finns fotografer som för en ringa peng fotograferar dig tillsammans med en hund (i porslin, eller i tyg). Allt för att fira Hundens år.
I övrigt äter vietnameserna oanade mängder mat. Dels så gör man sina egna färska vårrullar - ett tunnt risbröd som man lägger kött, grönsaker, färska stjärnfrukter etc i, rullar ihop, doppar i olika såser och äter. Gott gott! Dels så äter man en risklibbkaka - i mitten finns kött, lök och peppar , som är omslutet av ett tjockt lager klibbris. Allt sedan inslaget i ett paket gjort av grönsaksblad. Detta kokas sedan i 12 timmar och blir till en obegripligt klibbig kakliknande skapelse. Den ätes kokt tillsammans med lök och pressylta. Den kan också ätas fritterad. Fritterad är kakan god men bara kokt fastnar den i tänderna som ett segt klister.

På tal om äta nu skall jag åka ut till en by söder om Hanoi. Vi är hembjudna till en vietnamesisk kille och hans familj.

Vintern försvann nu är det ca 25 grader varmt och solen skiner från en klar himmel. Nu när det nästan inte varit någon trafik i stan under flera dagar har också smoggen försvunnit. Härligt.

Må så gott!
Marianne

Kommentarer
Postat av: Henrik Hallbert

Här i Uppsala har vintern också försvunnit. Men vi har bara +5 grader.
Regnet hjälper till att smälta snön så från vit vinter till denna gråbruna limbo har gått på 2 dar.

2006-01-31 @ 09:32:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback