7 dagars militär träning

Skolan har börjat igen i Vietnam. På gatorna trängs åter ungdomarna på cyklar på väg till och frön skolan. Alla är klädda i svarta eller mörkblå byxor och vita skjortor. I vissa skolor har alla också ungdomsunionens röda halsduk.

Ungdomarna som börjar i 10, 11 och 12 klass har som start på höstterminen 7 dagars militär träning (honnör, marsch, disciplin etc). Så i dag var det examination med parader runt om i stan. Tänk om vi skulle införa det i gymnasieskolan som obligatoriskt moment!!

I örigt är skolan påbjuden (inte obligatorisk) för alla barn från 6 år. De går 4 timmar i per dag i skolan. Skolan är gratis under de första 5 åren, med undantag av att man betalar böcker och skoluniform. Från klass 6 betalar föräldrarna en terminsavgift (skolbyggnadsavgift) på motsvarande 50 SEK.

Systemet med halvdagsundervisning är bra för föräldrarna tillåter barnen att gå i skolan när de kan hjälpa till med att arbeta eller passa småsyskon under övrig tid. Syskon kan också dela på skoluniformen, en har den på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Systemet har dock en baksida för om föräldrarna är rika så sätts barnen i extra klasser under resten av skoldagen och på så sätt så får de barnen ett stort försprång.

I går kom hösten till Hanoi, men det får du läsa om i min nästa blogg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback