Cu Chi tunnlarna

Ett besök i befrielse zonen Cu Chi och dess tunnelsystem är ett måste för en gammal Vietnam sympatisör som jag.

Cu Chi ligger 60 km nordväst om HCMC. Befolkningen i Cu Chi försvarde HCMC och sig själva genom att gräva ett snillrikt underjordiskt nätverk av tunnlar med en total längd av ca 200 km. Tunnlarna ligger på tre nivåer, den första på 3-5 meters djup den andra på 5-8 meters och den sista nivån på ca 10 meters djup. Tunnlelsystemet innehåller allt från mötesrum till operationssalar och militära sambandscentraler. Nergångarna till tunnlarna gömdes omsorgsfullt under löv och jord så de var mycket svåra att upptäcka. De skyddades också av bomber som exploderade om någon fiende skulle försöka ta sig ner. Efter att ha sett detta i verkligheten är det mer än begripligt att de amerikanska soldaterna ansåg att vietnameserna fanns överallt och ingenstans.

Inom det restaurerade området i befrielsezonen har man byggt upp delar av Cu Chi byn i olika sektioner - försvarsområde, tillfälligt ockuperat område, byn före kriget samt hur förstört området var efter de amerikanska bombningarna. Genom att man placerat ut vaxdockor i naturlig storlek fick man en bra uppfattning om livet i byn under de olika epokerna.

Den tunnel som vi fick krypa ner i heter Ben Duoc och ligger någon kilometer från Cu Chi byn men tillhör samma tunnelsystem. Konstigt nog var vi bara en handfull personer som gick ner i tunnlarna. Jag var definitivt den äldste men den smalaste och det var ju det viktigast för att ta sig genom tunnlarna. Att krypa och åla genom den 30 meter långa passagen var en upplevelse! Att göra det i fredstid utan gevär och tunga packningar är en sak men att göra det under krigstid en helt annan.

Intill byn har HCMC byggt ett tempel Ben Duoc på ett område av 70 000 m2 . Det består av ett 9 våningars torn och en huvudbyggnad. I huvudbyggnaderna har namnen på ca 46 000 stupade soldarer ingraverats. Soldaterna var alla från HCMC och stupade i franska eller amerikanska kriget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback