Ho Chi Minh City – kapitalismens Mecka

En helg i Ho Chi Minh City veckan före Tet (vietnamesiska och kinesiska nyåret) och jag inser att Vietnam är eller starkt är på väg att helt styras av marknadskrafterna.
Här finnas alla dyra västerländska varumärken och lägg därtill alla asiatiska märken och du får ett utbud som vida överträffar det som jag sett i London, Paris eller New York.
Aldrig någonsin har jag sett samma köprusch, svensk eller amerikans julhandel är ingenting mot detta. Det är nämligen inte bara det att folket köper presenter och nya inredningar, möbler och dekorationer till hemmen utan företagen har övertagit dekorationerna av gator och torg. Allt verkar möjligt man kan gladeligt stänga av två filer på den stora genomfartsgatan för att anordna en tävlingsbana i företagens namn.
Men det var trevligt att besöka Ho Chi Ming City och jag ångrar inte en minut. Jag undrar dock vart detta kommer att leda det socialistiska Vietnam. Ännu så länge bor 60% av befolkningen på landsbyggden och 40 % i städerna, men inflyttningen från landsbyggden är stor och vad händer när 60% av befolkningen bor i städer som Ho Chi Ming City.

Vietnam är i dag långt i från det socialistiska ideal som vi som stödde FNL rörelsen trodde på och många av oss ännu tror på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback