Klosterliv och Morning Alms

Nu vet jag varför befolkningstillväxten varit låg i Laos. Med så många många män som blir munkar så är det inte konstigt. Det anses som en stor ära för familjen om en av dess söner blir munk och alla pojkar förväntas vara noviser en tid direkt efter de avslutat skolan.. Sönerna stannar vanligtvis minst 3 månader, men numera så kan också 2 veckor räknas som en merit.

Vi blev inbjudna till ett av klostren Wat Pakkhan av novisen Keu. Han var en glad och talför kille på drygt 20 år. Han hade varit i templet i 4 år. Han berättade att det var svårt att rekrytera nya noviser för dagens barn vill syssla med annat. Det är väl därför också som så korta perioder som 2 veckor räknas.

Klosterlivetstartar kl 4.00 på morgnarna, när det är bön följd av 20 minuters meditation.Därefter smiter några i säng igen, de som inte gick i säng före midnatt. De andra gör sina läxor, studerar eller mediterar. Klockan 6.00 är det MorningAlms. Då går alla munkar i procession efter huvudgatan i Luang Prabang för att samla in dagens mat och välsigna givarna. Befolkningen i distriktet har dågjort i ordning eller köpt på marknaden Sticky Rice eller små köttpaket, som de delar och ger till munkarna. Som tack får de dagens välsignelse. Se fotot.

Nu har Morning Alms blivit en turistatraktion på gott och på ont. Turisterna bussas till huvudgatan. De köper sticy rice på marknaden eller av kringvandrande försäljerskor, för att sedan placeras på låga pallar och instrueras i hur de skall dela riset mellan munkarna. För att inte störa det cermoniella i denna ritual så skall lugn råda, inga kamerablixtrar får användas, de som tittar på skall vara på behörigt avstånd och på lägre nivå etc. Tror ni att detta
efterlevs? Naturligtvis inte.


Dagarn ägnar noviserna åt att studera, när de inte utför de dagliga sysslorna, som städning, matlagning, rensning av rabatter eller materialvård av alla fantastiska festival tillbehör. Noviserna kan också studera vanliga ämnen, som matematik och språk. Keu läste engelska på kvällstid. Munkarna de studerar, mediterar och
undervisar noviserna.


Mat och måltiden har stor cermoniell innebörd för munkarna. Därför uppmanas turisterna att
respektera klosterlivets integritet och att inte fotografera måltider. En annan sak som inte får fotograferas är när noviserna duschar sig på kvällarna, vilket de alla gör utomhus. Därför är templen bara öppna för allmänheten mellan kl 9.00 till 17.00.


Klosterlivet är intressant att studera men det är inget för mig (det finns också ett fåtal kvinnliga kloster med nunnor) De har dock inte samma status och omhuldas inte på samma sätt av allmånheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback