Val till Nationalförsamlingen i Vietnam


I dag den 20 maj är det val i Vietnam till National Assembly. Medborgarna i 182 distrikt och 64 städer skall välja 500 delegater till den 12:e Nationalförsamlingen. Det har legat både spänning och oro i luften under de senaste veckorna.

 

Trots att jag borde ha stannat i sängen bestämde jag mig för att gå ut på stan. Jag måste få se vad som händer och känna av stämningen. Lite besviken blev jag allt efter 3 timmar så kan jag konstatera att stan är mer dekorerad än vanligt med röda banderoller och den vietnamesiska flaggan vajar överallt, men annars är det sig likt. Jag passerade 3-4 vallokaler och kunde konstatera att allt går lungt och stilla till. Vallokalerna är inte som jag trodde de lokala partilokalerna utan istället skolor, barndaghem och tempel. Gatan framför lokalen är dekorerad med girlanger, vid sidan av porten hänger röda tygposters och över porten hänger en banderoll. Vid entreerna är röstlängderna uppsatta och namnen på de kandidater som finns att välja mellan i aktuellt distrikt. Det fanns inga köer framför vallokalerna, jag såg faktiskt bara ett par personer som gick in för att rösta, men jag var kanske för sent ute. Vallokalerna öppnade redan kl 07.00 och stänger kl 19.00.

 

Allt var som sagt lungt, man jag fick ändå en känsla av att det fanns poliser och militär tillgänglig om något skulle hända. Vad det var som fick mig att känna så vet jag inte, kanske är det senaste veckornas händelser som visat att varje demonstration eller meningsutbyte kan resultera i gripande.

 

Förra veckan dömdes ett par till 4 resp 5 års fängelse för uppvigling och hot mot landets säkerhet. De hade försökt starta ett nytt parti. De hade tryckt upp affischer och nyhetsbrev i vilka de kritiserade det komunistiska partiet. Det sägs också att de har haft ekonomiskt stöd av utländska krafter (i utlandet boende vietnameser). Mer kan du läsa om det på Vietnam news hemsida som naturligtvis ger den officiella vietnamesiska bilden på händelserna. http://www.vnanet.vn/Home/EN/tabid/119/itemid/194992/Default.aspx

 

Ytterligare tecken på den bristande yttrandefriheten är att några TV kanaler har kopplats bort bla HBO ? filmkanalen ? och den ryska kanalen. Vi kan nu inte heller komma in på en del internetsidor bla till universitet i Amerika och Europa.

 

Tillbaka till valet. För 2 månader sedan anslogs alla röstlängder på anslagstavlorna i distriktspartilokalerna. Genom det högtalarsystem som finns i varje kvarter uppmanades de boende att kolla att de är upptagna som röstberättigade, om inte så kan de begära det. För 1 månad sedan så anslogs namnen på alla kanditaterna till National Assembly. Totalt finns det 850 kandidater att välja mellan till de 500 platserna.  Kandidaterna har sedan under de senaste veckorna rest runt i sina distrikt på valturne. I år har man för första gången också en internetsida där kandidaterna kan marknadsföra sig själva, vem de är, vad de har gjort, och vad de vill göra och arbeta med om de blir invalda i NA.

 

Genom att medborgarna kan välja mellan olika kanditater, så har de en viss möjlighet att påverka inriktiningen på de frågor som kommer att prioriteras under de kommande  åren. Självklart är det en sken demokrati för alla kandidater är godkända av partiet och befunnits renläriga och inga frågor och förslag till lösningar får föras fram som inte partiet godkännt!

 

Det är frivilligt att gå och rösta, så idag uppmanas medborgare varje timme genom högtalarsystemet att delta i valet. Resultatet lär komma om några dagar.

 

För mig som är van att de olika partierna har valarbetare utanför vallokalerna, att det är valmöten och debatter överallt känns detta tysta val konstigt. Inombords skriker jag; Säg något! Klaga, Visa på orättvisorna! Kritisera alla som tar mutor! Böj inte era huvuden, ni som en gång lyckades vinna över amerikanarna, ni kan igen om ni bara törs! Men högt  säger jag inget, för jag vill hem till Sverige i sommar och jag vill inte utsätta mina vietnamesiska vänner för fara.

 

Jag inser också att det inte finns någon anledning att störta landet in i interna konfliket men det behövs en fredlig övergång till yttrandefrihet och demokrati. Det kommer att komma! Frågan är bara om hur länge. Hur länge kommer ungdomarna, munkarna och de intellektuella att vara tysta och lydiga?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback