Centrala Vietnam under vatten!

Oj, oj vad vädret har ställt till det i Vietnam i år! Hela kuststräckan har drabbats minst en gång, men värst är det i de centrala delarna. Detta är den 5 stora översvämningen i år!!!! Det har regnat oavbrutet i 4 veckor och dessutom kom stormen (tack och lov avmattades tyfonen och blev bara en storm) som höjde vattennivån ytterligare. Gamal kejsarstaden Hue står i princip under vatten - i citadellet och den förbjudna staden är vattendjupet 1 meter. Ännu värre är det i Hoian där vattnennivån är mellan 1 och 3 meter högre än vanligt. Den gamla stadsdelen står under vatten och man har säkrat huset med rep för att de inte skall spolas bort. Danang flygplats stängde i måndags och tågtrafiken stängdes mellan HCM och Hanoi.

Detta har också lett till att turisterna blir fast i Hanoi resp HCM, eftersom de flesta resor går från Hanoi via Danang och sedan ner till HCM eller tvärt om.

Därför var det extra skönt att jag kunde dra iväg till lugnet och fridfullheten i Vientiane även om det bara var för ett dygn.

Oj vilken skillnade det är mellan Vietnam och Laos. På ont och på gott. Man kan också säga att utvecklingen går fort i Vietnam meden tiden står i princip stilla i Laos. Här i Hanoi byggs det för fullt och nya affärer öppnas och nya företagskontor etableras men i Vientiane är det i pricip tvärt om, affärer stänger och inget händer. Hyran för kontor i Centrala Hanoi har ökat med 125% på ett år dvs sedan Vietnam blev medlemmar i WTO.

Nu har jag 27 dagar kvar i Asien!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback