Sjukhusvård i Vietnam

En sådan upplevelse! Jag besökte i går min assistent Tam på sjukhuset. Hon har fått struma pga jodbrist och gjort en operation. 5 miljoner dong kostnade den (nästan 2 månaders brutto lön för henne).

Hon delade sjukhussal med bara  5 andra patienter (i tre sängar). 3 kvinnor och 2 män. Ja just det det låg 2 patienter i två sängar och en i en. Tam hade tur hon hade en egen säng. I rummet intill låg de tre patienter i varje säng!!!! Överbeläggning kallas det!

Kan du tänka dig att vara sjuk, nyopererad och dela säng med två andra obekanta personer!! Nä tänkte väl det.

Stålsängarna hade en träbotten och på den låg det en rismatta. Inga lakan, inga infektionsskydd. Kudde fick man själv ha med.

Patienternas familjer har ansvaret för att förse patienterna med all mat, från frukost till kvällsmat. Har man ingen familjen jag då får man svälta eller hoppas att man kan be någon gå ut och handla lite.

Tams man hade tagit ledigt under hela veckan för att kunna vara på sjukhuset och ta hand om sin fru. Så gjorde också de flesta andra så därför blev den lilla sjukhussalen ännu mera överbelamrad.

Det är konstigt att någon över huvud taget kan bli frisk i denna miljö.

Men Tam har det bra. Hon har ett välbetalt jobb och en familj som kan betala för den sjukvård hon behöver. Men om inte hon eller hennes familj hade kunnat betala. Ja sorry, då hade hon fått klara sig ändå, så bra som möjligt. I värsta fall får personen väl dö! Kritiken mot sjukvården har varit krafig under året och regeringen har nu föreslagit en form av privat sjukförsäkring för medelinkomsttagarna dvs de som skulle kunna betala försäkringspremien. På så sätt kan kritiken tystas - de riktigt fattiga har ingen röst och ingen för deras talan.

Vi som klagar på svensk sjukvård!! Skäms på oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback