Stormens förödande framfart

Nu börjar rapporterna strömma in om de skador som stormen förra veckan orsakade.

Tills nu har 51 rapporterats döda, 100 rapporteras allvarligt skadade och lika många saknas fortfarande. 6 000 hus har helt förstörts och över 50 000 hus har delvis förstörts.  Över 100 000 ha av ris och grönsaksodlingar har förstörts och 10 000 tals djur har drunknat. Förödande för ett fattigt land som Vietnam och de fattigaste bönderna drabbas värst..

 

Vad som grep mig mest när jag såg rapporterna på TV var barnen som gråtande visade sina förstörda skolböcker och var oroliga över hur det nu skulle kunna fortsätta i skolan.

I Sverige skulle väl barnen ha varit glada för att slippa gå i skolan. Så olika det kan vara!

 

I våra projektbyar uppe i bergen har kor, getter och vattenbufflar drunknat, men inga hus har förstörts och tack och lov har ingen människa dött eller skadats. Just nu är största problemet där uppe att vägar och broar spolats bort samt att tillgången på mat som ris och grönsaker är mycket begränsad. Vi kommer att försöka hjälpa de familjer som förlorat sina djur - det var i de flesta fall deras enda levebröd!

 

Nu återstår att se om Vietnam har ett bättre system för att hjälpa sina drabbade än vad USA hade när stormen Katarina drog in över New Orleans.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback